MENU
Jesteś tutaj: Gastronomia Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

03:59, dnia 29 maj 2022r.
Kategoria:Gastronomia
627
0

Ciasto na pizzę - najpierw woda czy mąka?

Ciasto na pizzeW tym artykule poruszymy temat, który nurtuje wiele osób. Temat ten jest również źródłem sporów w przemyśle pizzeryjnym. Czy wodę dodajemy do mąki, czy mąkę do wody?

Dzieje się tak dlatego, że postęp technologiczny w gastronomii ma na celu nie tylko zwiększenie wydajności, ale także poprawę jakości produktu końcowego. W tym przypadku - pizzy. To oczywiste, że mamy zaufanie do smartfonów i samochodów, ale mamy zastrzeżenia do technologii kuchennej.

Zarówno kucharze domowi, restauracje, jak i pizzaiolo uważają, że tradycyjne przepisy, w których do wyrobu ciasta na pizzę wykorzystuje się archaiczne metody, są lepsze od nowoczesnych. Gdyby tak było, to dlaczego najlepsi szefowie kuchni nie mieliby wykorzystywać postępu technologicznego w gastronomii na swoją korzyść?

Najpierw woda, potem mąka...

Łatwiej jest wyrobić ciasto na pizzę z wodą niż z mąką. Ta metoda wyrabiania ciasta, której historia sięga 150 lat wstecz, została wprowadzona przez szkołę neapolitańską. Preferuje się ręczne wyrabianie ciasta, ponieważ łatwiej jest wysuszyć ciasto podczas wyrabiania niż je ponownie uwodnić. Metoda ta sprawia, że ciasto jest bardziej gęste i lżejsze niż hydratacja (w której dodaje się wodę).

Czy istnieją nowe technologie i nowe zasady wyrabiania ciasta?

Czasy się jednak zmieniły, a postęp technologiczny umożliwił także życie w naszych domach. O jakich postępach technologicznych mówię? Miksery spiralne i planetarne są powszechnie dostępne. Popularne sieci dyskontów sprzedają miksery planetarne już za 150 zł. Mikser spiralny to najlepsze narzędzie do wyrabiania ciasta. Przejdźmy do rzeczy, ponieważ ten artykuł nie jest poświęcony robotom. Metoda "najpierw mąka, potem woda" jest lepsza do wyrabiania ciasta za pomocą maszyny. Dlaczego? To nie mąka wchłania wodę, ale mąka. Możesz również obserwować zachowanie mąki, dodając do niej wody i w razie potrzeby zaprzestając jej dodawania.

Wyobraź sobie, że wyrabiasz ciasto o wilgotności 75%. Najpierw dodaj mąkę do wody. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ w efekcie otrzymasz grudkowate ciasto. Powoli dodając wodę do ciasta, możesz kontrolować jego stan i zapobiegać dalszemu wysychaniu.

Podsumowanie

Szanuję tradycje, ale rozwój technologiczny musi być aktualizowany, aby nadążać za duchem czasu. Powiedzmy, że jeśli wyrabiasz ciasto na pizzę ręcznie, nie utrudniaj tego. Jeśli wyrabiasz ciasto mechanicznie, najpierw dodaj mąkę, a potem wodę.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Napisz komentarz

Imię:*
Email:*
Komentarz:*